Tuesday, 8 August 2017

Tempahan Raya Haji pula

Hai..Assalamualaikum...

Masa itu emas sebab dah nak raya haji pulakπŸ˜€
jadi tailor busy sket buat masa skrg ni tp suma still under control lg hehe πŸ˜€ alhamdulillah syukur selalu dgn rezeki dariNYA..semoga diberi kesihatan yg baik sentiasa ..amin..kwn2 suma cmna pulak? πŸ˜€ Aduh dh tak banyak masa nak berblogging..


Friday, 4 August 2017

Back to Normal Tailor Life

Happy weekend all..




Malam ni dah nak balik home sweet home dah ,,so secara automatiknya aku kena jalankan rutin harian as a tailor, pening dah ni tempahan makin banyak masuk, first thing first, kena cek balik listing pastu tengok kalender, if dapat amek lagi tempahan ke tidak...tunggu update dulu yer sebabnya ada kawan dari blog dah mula merisik qairina tailor :-)



bulan september ni ramai yang tempah untuk ke kenduri kahwin, jadinya boleh la qairina sedondon lagi dgn mama ke kenduri nanti yer :-)

Alhamdulillah dengan rezeki Allah s.w.t yang tak pernah putus, . dah balik rumah memang jarang nak dapat update or berblogwalking ni , tak pe ada mase je sket kita teruskan menulis yer.  
sekian...

p/s : jom ikut QT ke kedai kain cari kain untuk customer :-)

Thursday, 3 August 2017

Take the Challenge


Assalamualaikum w.b.t.

Ok baru balik dari meronda-ronda kampung halaman dengan skuter adikku sementara masih bercuti di kampung, ditemani oleh bonda dan anakanda ku..serious memang bertahun tak jenjalan kawasan masa zaman kanak-kanak aku bermain berlari-lari dulu, ya allah rindu sangat banyak dah berubah. Terubat rindu mengimbau kembali zaman aku kanak-kanak. 

Dah cukup lah mukadimah aku, back to main topik, apa yang aku tulis kat atas tu "tak the challenge" tu kan, apa kebenda nk take challenge ni,, ok cmni aku nak berkongsi pengalaman tak lain tak bukan bekisar dengan dunia jahitan a.k.a. tukang jahit ni yer, memandangkan aku ni tak berguru orang cakap tak pernah pergi kelas formal, suma study dan praktis sendiri je, bilamana ada task baru (fesyen) yg tak pernah aku sentuh ni memang akan berlarian la mengoogle ilmu yang insan lain kongsi sana sini aku ambil, blend mix and matchkan then apply untuk merealisasikan impian customer aku.  

Alhamdulillah setiap kali aku accept challenge tu setiap kali itu la aku up kan knowledge dan skill aku.  Kata kuncinya kat sini jangan mudah menyerah kalah, yakin aku boleh buat, aku mampu buat dan bila terhasilnya usaha kita tu ya allah tak terkata happy nya tu hihi,, puas sangat rasa....

kali ni task baru aku customer request dari aku fesyen cam pix bawah ni , tapi nak kurung moden bukan dress cam baju dlm pix dia pakai tu, kalau tengok ni mesti ada yang cakap ala susun-susun je kain tu ehe, tapi kalau salah potong mmg tak kan dapat alunan cun cm tu, tau tak aku cilok teknik potong langsir scallop sebab aku rasa sama ja teknik dan memang boleh apply sgt untuk scallop baju ni eheh..happy tak terkata sebab main redah dan taram aku ni menjadi haha..betul la orang cakap jadi tukang jahit ni kadang kena jadi kreatif dan sometimes kena act macam engineer sebab banyak juga formula dalam seni jahitan ni ,,,



customer sent pix request design ni, tak silap braidsmaid sariyanti pakai ni :-)


 struggle jugak nak dapatkan alunan scallop tu


walaupun bukan size aku tapi kena try jugak di badan sendiri nak tengak cantik ke buruk ke jadinya :-)


tara jadi jugak kan tangan tu cape tangan tu customer request,.puas jugak pusing sana sni almaklumlah tailor cabuk je pon aku ni :-)

ok nampak tak imaginasi tu kadang-kadang sangat lah penting jadinya kena pandai apply perhati sekeliling mana sama try apply haha, kalau ada student belajar dengan aku memang stresss juga rasannya ni ...


hihi sama je kan rupa langsir tu kikiki

sekian perkongsian aku pada hari ini, jumpa lagi yer...nak siap pergi pasar malam jap kot2 la tengok sekeliling dapat idea baru kan haha..

Wednesday, 2 August 2017

Aku dan dunia jahitan

Assalamualaikum w.b.t.

Malam ni terasa nak share bagaimanakah aku boleh jadikan tailor as a full time career aku hhihi..(mane la tahu ada yang berniat untuk menjadi tukang jahit kan )Actually nak kata full time tu tak juga sebab dekat rumah ni byk lagi kerja yg dibuat jadi dalam sehari blh dikatakan 4 ke 5 jam je menjahit dan kalau pakaian kanak-kanak memang dapat lebih dari 2 pasang dan dewasa dalam 2 pasang if baju berfesyen sepasang je dapat sehari.  Ada anak kecil memang mencabar juga nak-nak haritu musim raya memang struggle sangat ye la sorang je menjahit memang mata pun dah macam panda dah tido dalam 2 3 jam saja.

Kisahnya camni, la baru nak start ke yg tadi tu apa hehe,, tu adalah mukhadimah ye u all kekeke..aku ni bukan tak pernah kerja sebab dalam istilah hidup aku memang takde perkataan goyang kaki dapat duit yer, kerja byk dah buat dek sbb dah ada baby masa tahun 2014 waktu tu di kemuncak kerjaya gaji pun dah mencecah 3k++ dgn bonus serta elaun memang bebaloi tapi kerja memang la 300% komitment sampai weekend pun boss still cari memang hidup tak tenang plus babysitter pulak seringkali cuti je kadang-kadang terpaksa kendong anak ke office, memang boss aku suka budak dia tak kisah pun nak bawak anak tapi ye la kan mana nak jadi kerja dengan nak melayan anak meragam lagi, jadinya aku pun bertekad resign je jaga anak.(woww memang berani mati)

Seriously, dalam sebulan aku macam tak boleh nak adapt dengan status aku full time housewife jaga anak pastu hari-hari rutin yang sama ja aku buat terkurung dalam rumah (nasiblah aku ni blh drive kadang2 tu bawa la anak keluar jalan-jalan dikala org lain di office berkerja huhhh ) Tapi seriously perasaan boleh tengok anak membesar didepan mata tu memang membuat aku takde rasa menyesal dengan keputusan aku, akan tetapi agak pening memikirkan komitmet yang perlu aku bayar setiap bulan, nasiblah husband aku cool and steady walaupun dia agak terbeban sob sob sob....

Dah tu kepala pun dan mula ligat berfikir apa yang aku nak buat untuk bekerja dari rumah, at last aku dapat idea gaji aku berbaki sket2 tu aku invest beli mesin jahit lurus dan tepi, pastu aku mula la belajar sendiri berpandukan google, aku mulakan dengan pakaian kanak-kanak, aku kumpulkan nota-nota serta pola yang aku buat hasil dari pembelajaran tailor lain share di facebook and blog.   Alhamdullillah dalam masa 6 bulan aku dah mula berani ambil tempahan pakaian kanak-kanak aku buat sample setiap kali raya dan lama-kelamaan bisnes aku semakin dikenali, alhamdulillah.  Yang penting kita kena tahu medium yang diperlukan dan dapat digunakan untuk promote produk kita dan jadinya aku buat facebook page serta instagram..


mesin pertamaku yang banyak berjasa dgn aku setia dgn aku 2 tahun tanpa meragam, 

Now dah hampir 3 tahun aku berbisnes dalam bidang jahitan ni.  Aku pun ada menjahit untuk butik lain juga serta jahit pukal.  Insyallah aku sangat yakin jika kita rajin berusaha tanpa kenal erti penat dan putus asa Allah s.w.t. akan bantu kita dan datangkan rezeki kepada kita,, now aku dah ada 4 mesin dah upgrade ke mesin industri serta ada regular customer yang dari mula support bisnes aku, alhamdullilah.. 


Alhamdulillah, tgk tu dah upgrade la, terkial2 jgk mula tu laju sgt mcm F1 hehe

Satu je aku nak ingatkan zaman sekarang ni dah tak ada istilah "ala tak minat la menjahit" ayat ni memang tak boleh pakai langsung untuk zaman sekarang, aku pernah berborak dgn makcik tailor yang dah 10 tahun dalam bidang jahitan, beliau pun tak belajar macam aku tak de pergi kelas ke apa ke, dia cakap makcik hanya fikir nak duit untuk anak-anak,,dia usaha sampai berjaya, dan ayat itu juga aku kongsikan dengan kenalan aku, aku jahit demi duit minat letak ke tepi, lama-lama aku sendiri jatuh cinta dengan seni  jahitan tanpa aku kusedari, cewaaahhh heheheh..

bila dah jatuh cinta sungguh-sungguh jari-jemari kaki kekakian tak bole duduk senyap ler jadilah mcm2 idea dan ilham hehe




kepok-kepok trend sekarang sangat menguji kesabaran jd memang la upah tu agak mahal ye 







Kalau korang tengok ini fakta yer dah ramai wanita bekerjaya yang dulunya engineer, lecturer, manager dll.. jadikan tailor as full time career, sebab ada yg admit income as a tailor lebih dari gaji dorang yang dulu tapi cakap betul ye memang usaha kena kuat dulu, faktor ANAK yang membuatkan wanita bekerjaya bertukar kerjaya demi anak-anak.

Dan aku masih lagi perlu berusaha untuk lebih berjaya, jadi tolong doakan aku dan lagi bagus kalau boleh support aku kiki,, moh la tempah baju dengan Qairina Tailor ni kekekeke , Sekian coretan aku untuk malam ini, moga menjadi panduan kepada wanita-wanita lain di masa akan datang,..

Tuesday, 1 August 2017

Bridesmaid dan Holiday

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah selesai sudah majlis perkahwinan kawan baik, nina.  For the first time juga aku jadi dayang untuk pengantin ni hihi.  Memang tak tau la function dayang-dayang ni melainkan menemani pengantin dan bergambar je.  


sekali dengan kenduri sebelah lelaki kitorang terjah 


time angkat nikah my friend

Majlis berlangsung pada 29 Julai 2017 tapi aku melamapau-lampau awalkan cuti dan extend cuti start dari 25 july and now masih kat kampung lagi.  Kesian my partner in crime kesunyian sendirian.  Sabar yer 5 Ogos 2017 both your partner sampai balik yer. 


dayang-dayang la sangat kan hihi




Jadi start 6 Ogos Qairina tailor mulakan balik operasi bagi menyiapkan tempahan raya haji pelanggan.  Sebenarnya blog ni baru berusia 2 hari dan blog lama aku dah hilang entah ke mana dengan segala-gala password pun dah lupa jadinya aku mulakan balik aktiviti blogging bagi mencatat diari harian aku sebagai full time tailor dan kisah kehidupan aku yang aku rasa nak kongsi bersama.  

Kalau dah singgah sini jangan lupa follow yer nanti aku terjah korang balik hihi..Sekian 

Rompers Baby Tailormade

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah selesai tempahan rompers dari online seller secara pukal.  
Kami di Qairina Tailor menerima tempahan secara pukal minimun order dari 15 pasang/helai tak kira dari jenis pakaian apapun sekiranya mampu kami akan terima.








 Setakat ini kami telah menerima order pukal headband,peplum, jogger pants  dan rompers baby. 
 Yang penting harga kami amatlah berbaloi bagi yang baru ingin memulakan perniagaan secara kecil-kecilan :-) 

Jadi tunggu apa lagi moh la whatsapp kami 0132308416 untuk keterangan lanjut. 
Sekian terima kasih

Tempahan Hari Raya Aidiladha 2017

Assalamualaikum w.b.t.


Pengumuman pada semua tempahan untuk 
hari raya aidiladha 2017
 akan di tutup pada 15 ogos 2017.

 Jadi pada yang berhasrat untuk menempah bolehlah terus Whatsapp kami di 0132308416. 
Terima kasih.