Monday, 10 August 2020

suasana di kampung

Hai semua..pejam celik pejam celik dah dekat sebulan aku di kampung. Seronok rasanya tinggal di kampung. Balik kampung sebelah suami hijau je Dan di kampung aku biru je dapat tengok laut. Beruntung Rasa dapat merasa suasana yang berbeza. Syukur alhamdulillah ❤️ petang semalam jogging di kawasan kampung 3.3km jugak jarak pegi Dan balik .. bepeluh tiak hehe..lama Tak jogging kan πŸ˜‚

 
Sunset ☀️πŸŒ„ bestnya view ni

en boss bukan main lagi dia πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡

Aku paling suka ambik gambar pemandangan ni..Rasa puas sangat πŸ˜†πŸ˜†

Nanti aku share gambar kampung aku pulakπŸ‘πŸ»πŸ™ˆ

Tuesday, 4 August 2020

OPPO A92

Dah lama rasa encik boss a.k.a suamiku tak suprisekan aku dengan hadiah-hadiah kegemaran aku ni🀭 Alhamdulillah masih lagi ada inisiatif untuk menggembirakan si isteri beliau hehe..Dah 3 tahun Tak tukar handphone, akhirnya dapat juga new baby ❤️ OPPO A92. I LOVE YOU EN BOSSπŸ₯°

Tada dapat free gift power bank Dan wireless earphone . Not bad jugak kan

salah satu yang best mesti la kamera dia Dan sound dia memang padu..

First time pakai hp brand OPPO ni..type pun asik salah jer..dulu setia dgn ip6 🀭 dah berzaman dah phone dah jadi milik anak sorang tuπŸ˜€

Bagi laluan retis nak Lalu 🀣

Sekian untik entry Kali ni..goodnite 

TANDA-TANDA COVID 19

Masih ramai yang belum alert dengan virus covid 19 ni. Jom Kita kenali dia dengan lebih dekat :

TANDA POSITIF VIRUS COVID-19

Hari 1-3 ▶️ Biasa Sejuk
               ▶️ Tekak gatal
               ▶️ Tidak demam

Hari 4 ▶️ Tekak nyeri, lebih gatal 
            ▶️ Tubuh lemah
            ▶️ Suara serak
            ▶️ Suhu badan 36.5 °
            ▶️ Kurang selera makan
            ▶️ Sakit kepala 
            ▶️ Cirit-birit 

Hari 5 ▶️ Keradangan tekak 
            ▶️ Titik putih belakang kerongkong
            ▶️ Kerongkong merah & bengkak
            ▶️ Kehilangan suara 
            ▶️ Suhu badan 36.5 ° -36.7 °
            ▶️ Tubuh lemah (sakit badan) 
            ▶️ Sakit sendi (rasa reumatik atau gout)

Hari 6 ▶️ Suhu badan 37 ° (demam)
            ▶️ Batuk kering (Tanpa kahak)
            ▶️ Tekak nyeri semasa makan
            ▶️ Makin teruk bila telan & bercakap
            ▶️ Badan mual atau muntah berulang
            ▶️ Sedikit sesak nafas
            ▶️ Sakit tangan & jari
            ▶️ Muntah (membuang) 
            ▶️ Cirit-birit (peredaran air berair)

Hari 7 ▶️ Demam tinggi dari 37.4 ° -37.8 °
            ▶️ Batuk berterusan (kahak)
            ▶️ Sakit kepala & cirit-birit
            ▶️ Cirit-birit yang berterusan
            ▶️ Muntah berterusan

Hari 8 ▶️ Demam 38 ° ke atas
            ▶️ Masalah pernafasan/Kesan nafas
            ▶️ Batuk berterusan 
            ▶️ Sakit kepala, sakit sendi yang lebih
            ▶️ Sakit di punggung (Lumbal tegang)

Hari 9 ▶️ Tiada bantuan sama sekali
            ▶️ Demam semakin tinggi suhu
            ▶️ Batuk berterusan (Kahak)
            ▶️ Sesak nafas

SILA KE HOSPITAL DENGAN SEGERA JIKA TERDAPAT TANDA AWAL DI ATAS SEBELUM TERLAMBAT🚨

SAYANGI ORANG TERSAYANG ANDA
INGAT SELALU KITA JAGA KITA

Monday, 3 August 2020

COVID 19 - KEDAH

Alhamdulillah, gembira hati dapat kembali ke negeri kelahiran.  Tapi kes di kedah pulak semakin meningkat, lega sket sebab kawasan terbabit jauh dari kampung aku tp risaunya hati nak hantar anak sekolah pun pikir banyak kali, nasiblah baru tadika, tengok keadaan memang tak hantar masuk sekolah balik buat masa sekarang, better belajar je di rumah.  
 
        Keadaan makin teruk bila KESEDARAN tu tak ada dalam diri masing-masing.  Dari sorang            terus merebak ke komuniti lain, dah kena KUARANTIN tapi masih lagi belegar-legar keluar ke sana kemari.  Sebab tu la PENULARAN kes semakin cepat merebak.  Moga-moga keadaan di kedah cepat la pulih, kesian FRONTLINER kembali berperang.  





menara kebanggaan KEDAH


selit-selit sket musim merdeka walaupun covid masih lagi orang order baju bertemakan hari kemerdekaan , alhamdulillah




 
siap stok untuk bulan merdeka :-)

berminat nak order boleh ke shopee link yer 

https://shopee.com.my/tooare?smtt=0.0.9

Saturday, 1 August 2020

kegemaran..cempedak di luar pagar

Aku ni kalau musim chempedak memang paling suka la. Cucur chempedak my favourite πŸ˜‹

Ngadap sorang2 sepinggan pun habis. Tapi lepas tu angin penuh badan πŸ˜†πŸ˜†

Wednesday, 29 July 2020

koleksi baju Raya 2020

Sambil melayan hujan yang turun..cuaca yang mendamaikan Serta sejuk dengan bunyi hujan di kampung memang la seronok sangat .. mood nak menulis pun makin Rajin..Kali ni aku nak share gambar-gambar baju  yang sempat di ambil πŸ˜€ selamat mencuci mata. Untuk yang berminat nak tempah baju secara online boleh follow ig : qairina_tailor

           baju melayu teluk belanga budak
     dress baby sedondon dengan abang

Done sharing untuk Kali ni..nanti aku share lagi baju-baju yang siap di jahit πŸ˜†

Terima kasih 

Tuesday, 28 July 2020

K.A.M.P.U.N.G

Kampung suami sis di baling kedah, pagi-pagi memang sejuk sampai ke tulang. Damainya suasana di kampung. Lepasni bila cuti sekolah dah Tak pakai istilah balik kampung dah la πŸ˜€πŸ˜€


Cantikkan view kampung di baling, kedah. Nanti aku share kampung melayan sebelah aku pulak yaπŸ˜‰